Kockázatos áru esetén az áfát is meghaladja a biztosíték az EKAER rendszerben

Kockázatos élelmiszernek és terméknek számít majd minden olyan tétel, amely az NGM rendeletének 1. és 2. számú mellékletében szerepel. Ezek a rendeletben vámtarifaszámmal szerepelnek, valamint az EKAER rendszerében is kikereshető, hogy a szállított árut kockázatosnak ítéltek-e vagy sem.

Ezekre a termékekre szigorúbb szabályozás vonatkozik majd, mert bejelentéskötelesnek számítanak még akkor is, ha nem útdíjköteles (3,5 tonna feletti) járművel szállítják. 200 kg és/vagy 250 000 forintos érték felett mindenképp jelenteni kell.

De a legnagyobb szigor nem a jelentési kötelezettségnél van, hanem a biztosítékadási kötelezettségen.

Ha Ön kockázatos élelmiszereket szállít (illetve rendel), akkor egy külön számlára az előző kéthavi (60 nap) nettó forgalma 15%-át be kell fizetnie. Ez nagyobb, mint az egyhavi áfa.

Ezt a pénzt nem veszíti el, csupán letétbe helyezi, és ha elmaradna az áfa-fizetési kötelezettségeivel, akkor ebből az összegből fogják pótolni az elmulasztott adót. Ezután a levont összeget ki kell pótolnia, mert a biztosítéknak mindig rendelkezésre kell állnia. A lépés célja az, hogy ne tudja elkerülni az áfa-fizetést a legkockázatosabbnak ítélt termékek esetében.

A biztosítékfizetés alól a minősített adózók és a 2 éve működő köztartozásmentes cégek mentesülni fognak.

A kockázati biztosítékot legelőször 2015. január 31-éig kell befizetnie. Az EKAER automatikusan kiszámolja majd az igényelt EKAER-számok alapján a befizetendő biztosítékot. A biztosítékot egy elkülönített letéti számlára fizetheti, vagy egy pénzügyi intézmény által vállalt (és a NAV által nyilvántartásba vett) garanciával. A két teljesítést szabadon kombinálhatja, a legfontosabb az, hogy az előírt mértékű biztosíték meglegyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.